Nieuwsoverzicht
Op deze pagina vindt u een overzicht van nieuwsberichten. Het meest recente nieuwsbericht staat bovenaan. Door op "link naar artikel" te klikken wordt het nieuwsbericht geopend in nieuw browser-window.
Nieuws
Gezond eten halveert risico op oogziekte
Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte 'leeftijdsgebonden maculadegeneratie' bijna halveren. Dat blijkt uit Rotterdams onderzoek.
'Uitlaatgassen zorgen op korte termijn al voor gezondheidsrisico's'
Al binnen twee uur nadat iemand is blootgesteld aan uitlaatgassen, is dit waarneembaar in het bloed van mensen.
'Steeds meer allergieën bij kinderen'
Kinderen hebben steeds meer last van allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van de Isala Klinieken in Zwolle. Het aantal kinderen met één of twee positieve allergietests in de regio Zwolle is in twintig jaar tijd met bijna 10 procent gestegen.
Vrouwen met hoge suikerwaarde meer kans op baby met geboren hartafwijking
Vrouwen die vroeg in de zwangerschap last hebben van een hoge suikerwaarde, hebben meer risico op het krijgen van een baby met een aangeboren hartafwijking. Dit geldt zowel voor vrouwen die geen diabetes hebben als voor vrouwen die wel aan de ziekte lijden.
Diabetespatiënt heeft vaker hart- en vaatziekten
Mensen van boven de 45 jaar of ouder met diabetes type 2 hebben vaker ook andere langdurige aandoeningen, dan 45-plussers zonder diabetes. Bijna negen op de tien diabetici ontvangen naast diabetesmiddelen bijvoorbeeld ook medicatie tegen hart- en vaataandoeningen. Dit meldt het CBS.
'Lichaamsbeweging en verbetering van zicht meest effectief bij valpreventie'
Lichaamsbeweging in combinatie met een behandeling ter verbetering van het gezichtsvermogen zou de beste vorm van interventie zijn om vallen bij ouderen te voorkomen.
Consumenten onderschatten risico’s pijnstillers
Consumenten onderschatten de risico’s bij het gebruik van paracetamol en ibuprofen. Bovendien overschatten ze juist hun kennis over deze pijnstillers. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onder ruim 600 respondenten.
Steeds meer doden door een val
In 2016 overleden 3.884 inwoners van Nederland door een val, bijna 400 (11 procent) meer dan in 2015. De laatste 20 jaar nam het aantal dodelijke slachtoffers van een val trendmatig toe, de laatste 5 jaar zelfs met 60 procent. Dit meldt het CBS.
Blootstelling aan zonlicht verbetert de slaap
Het licht waar mensen gedurende de dag aan worden blootgesteld, beïnvloedt niet alleen wanneer ze gaan slapen, maar ook de kwaliteit van hun slaap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hardlopen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheid
Regelmatig hardlopen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Juriena de Vries van de Radboud Universiteit.
Denkvermogen hartpatiënten gaat sneller achteruit
Mensen met hart- en vaatziekten vertonen een versnelde achteruitgang van het denkvermogen naarmate ze ouder worden. Met name vaatvernauwingen leveren een groter risico. Dat blijkt uit twee onderzoeken uitgevoerd door het Maastricht UMC+.
Gezondheidsraad waarschuwt tegen stilzitten
Volwassenen moeten minstens twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten doen. Kinderen zouden dat drie keer per week moeten doen. Dat zegt de Gezondheidsraad die nieuwe beweegrichtlijnen heeft opgesteld.
Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht.
Gezond eten bij chronische ziekte helpt
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.
Mindfulness kan mogelijk helpen om slechte eetgewoontes te doorbreken
Twee op de vijf Nederlanders wil iets aan hun eetpatroon veranderen. Maar tegelijkertijd vindt ook twee op de vijf mensen het moeilijk om eetgewoontes te doorbreken. Onderzoeker Lieneke Janssen bekeek of een mindfulnesstraining aangrijpt op slechte eetgewoontes. Mindful eten blijkt effect te hebben op beloningsprocessen in het brein.
Mogelijk verband tussen maagzuurremmers en botbreuken bij kinderen
Kinderen die maagzuurremmers voorgeschreven krijgen, zouden mogelijk een grotere kans hebben op het krijgen van botbreuken later in de kindertijd.
'43 procent van de Nederlandse jongeren heeft psychische klachten'
43 procent van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten.
'Sterke koffie verlaagt kans op prostaatkanker'
Door meer dan drie kopjes "sterke Italiaanse" koffie per dag te drinken, zouden mannen hun kans op prostaatkanker met 53 procent kunnen verlagen.
Lichte fysieke inspanning goed voor hersenen 50-plussers
Het is goed voor de hersenen van 50-plussers om meerdere keren per week aan lichte fysieke inspanning te doen. Volgens een Australische studie hebben het geheugen en denkvaardigheid het meeste baat bij het trainen van het hart en de spieren op regelmatige basis.
Italiaanse rechter oordeelt dat mobiele telefoon hersentumor veroorzaakte
Een rechter in Italië heeft geoordeeld dat een mobiele telefoon de oorzaak was voor een goedaardige hersentumor.
'Veel plastic speelgoed bevat gifstoffen'
Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Te veel gif is onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.
Lichaamsbeweging zou mogelijk de overlevingskans na hartaanval vergroten
Lichaamsbeweging zou de kans dat iemand een hartaanval overleeft vergroten. Naarmate iemand meer sport, neemt de overlevingskans bij een hartaanval toe.
Nederlanders hebben geen idee hoe ze minder suiker kunnen eten
Maar liefst 84 procent van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1211 mensen.
Vaker opstaan verlengt zelfstandig wonen ouderen
Als ouderen dagelijks vaker actief uit hun stoel opstaan dan dat ze nu doen, kunnen ze langer zelfstandig thuis wonen. Dat blijkt uit het proefschrift van Rob van Lummel van het VU medisch centrum. Hij legt in zijn proefschrift uit dat lichamelijke vaardigheden en daadwerkelijke beweging belangrijke voorwaarden zijn om onafhankelijk te blijven.
'Second opinion aanvragen bij andere arts loont'
De helft van de patiënten die bij een andere dokter een second opinion vraagt, krijgt van die arts een ander behandeladvies. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.
Urenlang hoge concentratie fijnstof in huis na koken
Binnenshuis krijg je meer fijnstof binnen dan buiten. Na het koken blijft er nog uren fijnstof in de keuken of woonkamer hangen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Hyperactiviteit lijkt gevolg van gebrek aan focus
ADHD is een combinatie van je moeilijk kunnen focussen en druk en impulsief gedrag. De hyperactiviteit lijkt het gevolg van het niet goed kunnen richten van aandacht, en niet andersom. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Het lijkt een aanwijzing dat de aanpak van ADHD zich beter op het aandachtstekort dan op de hyperactiviteit kan richten.
'Mogelijke verklaring voor averechtse werking veel lightproducten'
Wetenschappers hebben een mogelijke verklaring gevonden voor het feit dat producten zonder suiker, maar met de zoetstof aspartaam, vaak averechts werken bij pogingen tot afvallen.
Burn-out laat littekens na
Een ernstige burn-out kan littekens achterlaten. Mensen hebben anderhalf jaar na hun burn-out nog steeds cognitieve problemen, zoals concentratieproblemen en een slecht geheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Bart Oosterholt van de Radboud Universiteit.
'Bacteriën in ontlasting patiënt ziekte van Crohn blijken voorspeller'
De samenstelling van bacteriën in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Chrohn blijkt een voorspeller te zijn van ziekteactiviteit. Het meten van de bacteriën in de ontlasting biedt mogelijk een alternatief voor een endoscopie.
Mogelijk verbod op gebruik kwik door tandartsen
Tandartsen in de Europese Unie zouden vanaf eind 2022 geen kwik meer mogen gebruiken in vullingen. De milieucommissie van het Europees Parlement stemde donderdag voor scherpere Europese wetgeving hierover.
Traumachirurgen luiden noodklok over toename fietsongelukken
De Nederlandse Vereniging voor Traumchirurgie (NVT) slaat alarm over het aantal fietsongelukken van de afgelopen jaren. Dat is volgens de organisatie flink gestegen.
Extra vitamine D vermindert ernstige astma-aanvallen
Vitamine D-supplementen gebruiken ter aanvulling op astmamedicatie, lijkt het risico op zware astma-aanvallen te verminderen. Dat blijkt uit een review van negen onderzoeken uitgevoerd door Cochrane.
Gezonde levensstijl vermindert ophoping proteïnes gelinkt aan Alzheimer
Het erop nahouden van een gezond dieet, voldoende fysieke activiteit en een normaal BMI is voor het eerst door wetenschappers gelinkt aan het voorkomen van het ophopen van bepaalde proteïnes die gelinkt zijn aan het ontstaan van Alzheimer.
Speciaal brood kan helpen bij prikkelbare darm
Mensen met het prikkelbare darm syndroom ervaren minder klachten als ze speciaal brood eten dat een laag gehalte heeft aan zogenaamde ‘FODMAP’s’. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Helsinki.
Caffeïne helpt niet meer na drie dagen slaaptekort
Koffie helpt niet meer als je drie nachten achter elkaar maar vijf uur geslapen hebt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Walter Reed Army Institute of Research.
Maaltijdvervangers bevatten veel suiker
Maaltijdvervangers als repen en shakes worden aangeprezen als uitgebalanceerde maaltijd met alle essentiële voedingsstoffen, om gezond af te vallen. Merkwaardig, want ze bevatten vaak erg weinig eiwit en vezels, en juist erg veel suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Lekkage in de bloed/hersen-barrière bij Alzheimer
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben met behulp van contrast-MRI aangetoond dat mensen met de ziekte van Alzheimer een lekkage hebben van de bloed/hersen-barrière. De resultaten suggereren dat deze verhoogde doorlaatbaarheid een belangrijk mechanisme is in de vroege stadia van de ziekte.
'Aardappelen verhogen mogelijk bloeddruk'
Een hoge inname van gekookte of gebakken aardappelen, puree en patat wordt in verband gebracht met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Vrouwen die vaker dan vier keer per week aardappelen eten hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk dan vrouwen die ze minder dan eens per maand eten.
'Yoga en meditatie helpt bij geheugenproblemen'
Rust en flexibiliteit zijn mogelijk niet de meest waardevolle voordelen van yoga en meditatie. Het lijkt erop dat het helpt om de cognitieve en emotionele problemen die vaak vooraf gaan aan de ziekte van Alzheimer en dementie te verminderen.
Mindfulness effectief bij preventie terugkerende depressie
en mindfulnesstraining kan helpen om een terugkerende depressie te voorkomen. Dat blijkt uit de grootste meta-analyse tot nu toe naar het effect van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).
Mindful eten verlaagt mogelijk risico op diabetes
Eten met aandacht zorgt niet alleen voor gezonde eetkeuzes, maar verkleint mogelijk ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California, San Francisco.
Mindfulness ook effectief bij actuele depressie
Een mindfulnesstherapie kan patiënten met een actuele depressie helpen in het verminderen van hun klachten. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Joël van Aalderen van het Radboudumc. Hij onderzocht voor het eerst de effecten van mindfulness bij een actuele depressie.
'Gezonde kinderen hebben dezelfde kern aan darmbacteriën'
Kinderen die opgroeien in Nederland delen een stabiele kern aan darmbacteriën, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze opgroeien in de stad of op het platteland.
Maagzuurremmers veranderen de darmflora drastisch
De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in een publicatie in het vakblad Gut.
Eiwit bevordert herstel beschadigde darmwand
Het immuunsysteem blijkt via productie van het eiwit interleukine-22 (IL-22) in staat om een beschadigde darmwand te kunnen herstellen. Het principe is recent aangetoond in gekweekte 'minidarmpjes' door Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Witlof helpt tegen spierkramp door maagzuurremmers
Duizenden Nederlanders die maagzuurremmers slikken hebben last van pijnlijke spierkrampen. Deze klachten kunnen indirect worden bestreden met inulinevezels, die vooral in witlof te vinden zijn.
'Pijnstillende werking van meditatie is geen placebo-effect'
De pijnstillende werking van meditatie is waarschijnlijk geen placebo-effect.
Proefpersonen kunnen pijnprikkels met 27 procent verzachten door te mediteren volgens de zogenoemde mindfulness-methode.
'Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2'
Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Dat is de conclusie van het Erasmus MC na een onderzoek onder tienduizend 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord.
'Buikvet ongezonder dan overgewicht'
Een buikje is ongezond, zelfs als je geen overgewicht hebt. Appelvormige mensen waarbij het vet vooral op de buik zit, lijken een hoger risico te hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen met overgewicht of obesitas met een peervorm. Dat blijkt uit een studie van de Mayo Clinic.
Kwartier bewegen per dag verlaagt al overlijdenskans
Dagelijks 15 minuten lichte inspanning verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Ook kort intensief sporten is goed voor de gezondheid. Acht minuten per dag is al genoeg voor een merkbaar positief effect. Dit blijkt uit een studie van Thijs Eijsvogels van het Radboudumc en Paul Thompson van Hartford Hospital waarover zij op 8 november publiceerden in JAMA.
Slechte slapers hoger risico op nierschade
Weinig slapen vergroot het risico op slechter functionerende nieren. Dat blijkt uit een onderzoek van Boston's Brigham and Women’s Hospital.
'Tandenpoetsen in het donker zorgt voor betere nachtrust'
Door in het donker je tanden te poetsen, zal je sneller in slaap vallen en een betere nachtrust hebben. Dat stelt neurowetenschapper Russell Foster van de Oxford University.
'Uithongeren van longkankercellen mogelijk nieuwe behandeling'
De groei van longkankercellen kan worden afgeremd, door te zorgen dat ze niet langer in staat zijn om energie op te nemen. Onderzoekers hebben kaart gebracht hoe kankercellen energie verkrijgen voor groei, wanneer suiker schaars is.
Werkstress vergroot risico op beroerte
Een stressvolle baan vergroot het risico op een beroerte. Dit geldt vooral voor mensen die veeleisend werk doen, maar weinig controle hebben over hun werkzaamheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Southern Medical University.
Gebruik oordoppen vermindert kans op gehoorschade
Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht.
De onderzoekers ontdekten dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkwam bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.
Vasten rond chemotherapie vermindert schade
Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers van het LUMC.
Aspirine verhoogt levensverwachting kankerpatiënten
Patiënten met een vorm van kanker aan het spijsverteringskanaal leven gemiddeld langer als ze dagelijks aspirine slikken. Dat blijkt uit een studie die arts-onderzoeker Martine Frouws afgelopen weekend presenteerde op het Europees Kanker Congres (ECCO) in Wenen.
Brein slaat herinneringen op tijdens driestaps-hersengolf
Ons langetermijngeheugen wordt gevormd tijdens het slapen. Kortetermijnherinneringen in de hippocampus, een gebied middenin de hersenen, verplaatsen zich dan naar gebieden aan de buitenkant van het brein. Wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit laten nu zien dat speciale driestaps-hersengolven een belangrijke rol spelen in dat proces.
Darmbacteriën beïnvloeden vetstofwisseling bloed
Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol van mensen. Dit blijkt een studie van het UMC Groningen.
Kankerverwekkende stoffen in voeding tijdens de zwangerschap mogelijke oorzaak kinderkanker
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben duidelijke aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens de zwangerschap het risico op kinderkanker vergroot.
Weinig slaap verviervoudigt risico op verkoudheid
Mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, hebben vier keer zo veel kans om verkouden te worden als mensen die meer dan 7 uur per nacht slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California.
Meer bewegen voor betere concentratie
Jongeren die regelmatig voldoende bewegen, kunnen zich beter concentreren op school en presteren beter op taken die aandacht en concentratie vereisen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martin van Dijk onder 440 leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Lange werkweek vergroot risico op beroerte
Mensen die werkweken maken van 55 uur of meer, lopen 33 procent meer risico op een beroerte dan werknemers die het bij een week van 35 tot 40 uur houden. Dat blijkt uit een analyse van een groot aantal onderzoeken uitgevoerd door University College London.
Paleodieet gezond bij voorstadium diabetes
Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het paleodieet. Dat blijkt uit analyse van de wetenschappelijke literatuur in een systematisch review uitgevoerd door onder andere onderzoekers van het LUMC.
Beweging vermindert bijwerkingen chemotherapie
Vrouwen met borstkanker die een bewegingsprogramma volgen tijdens chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Bovendien hoeft de dosering chemotherapie minder vaak aangepast te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek.
Mindfulnesstherapie veelbelovend bij depressies
Een therapie die gebaseerd is op mindfulness lijkt een veelbelovende behandelmethode voor patiënten met terugkerende depressies. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet.
'Vaker geheugenproblemen bij snurken en apneu'
Heftige snurkers en mensen met slaapapneu ontwikkelen vaker geheugen en denkproblemen op jongere leeftijd dan mensen die goed slapen. Dat blijkt uit een onderzoek aan het New York University Center for Cognitive Neurology.
Veel kinderen hebben vitamine D-tekort
Bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.
'Pinda's goed voor het hart'
Als je op zoek bent naar een simpele manier om de kans op overlijden als gevolg van een hartaanval te verkleinen, zijn pinda's wellicht een goede optie. Onderzoekers van de Vanderbilt University en het Shanghai Cancer Institute concluderen dat pindaconsumptie samenhangt met minder sterftegevallen, vooral bij hartziekten.
Andere hersenen bij overgewicht
De hersenstructuur van mensen met ernstig overgewicht wijkt af van die van mensen die niet te zwaar zijn. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit van Barcelona hebben met hersenscans aangetoond dat het beloningssysteem in het brein bij mensen met obesitas een anatomische afwijking vertoont.
'Koffie beschermt tegen verstopte aderen'
Dagelijks een paar koppen koffie drinken, kan verstopte aderen - een risicofactor voor hart- en vaatziekten - voorkomen. Dat stellen onderzoekers uit Zuid Korea.
Voor hun studie bestudeerden zij 25.000 mannen en vrouwen die een routine gezondheidscontrole kregen op hun werk.
'Vitamine D-tekort verhoogt risico op diabetes'
Mensen met weinig vitamine D in hun lichaam lopen een verhoogd risico op diabetes type 2, zelfs als ze geen overgewicht hebben. Tot die conclusie komen Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Malaga.
Bij de studie waren bijna 150 Spanjaarden betrokken. De wetenschappers bestudeerden bij hen onder andere de hoeveelheid vitamine D in het lichaam en het BMI. Verder werden de deelnemers getest voor diabetes, prediabetes en andere afwijkingen aan het bloedsuikergehalte.
'Vaker hartaanval na hevige woede'
Intense woede of angst vergroot het risico op een hartaanval. Daarvoor waarschuwen wetenschappers van de University of Sydney naar aanleiding van hun onderzoek.
Thomas Buckley en zijn team onderzochten meer dan 300 patiënten die een hartaanval doorgemaakt hadden. Ze vroegen hun om op een 7-puntsschaal aan te geven hoe kwaad zij waren geweest in de 48 uur voorafgaand aan de aanval.
'Bewegen verkleint kans op hartziekten'
Vrouwen op middelbare leeftijd die een paar keer per week lichamelijk actief zijn hebben een kleinere kans op hartziekten, een beroerte en bloedproppen dan inactieve vrouwen. Meer bewegen lijkt het risico niet nog verder te verlagen.
Onderzoekers van de University of Oxford komen tot die conclusie. Vrouw die zich twee tot drie keer per week flink inspannen - met zweten en een versnelde hartslag tot gevolg - hebben een 20 procent kleinere kans dan vrouwen die minder of helemaal niet bewogen. Activiteiten die samenhingen met een lagere risico waren onder andere wandelen, tuinieren en fietsen.
Mindfulness kan helpen bij slaapproblemen
Een cursus mindfulness helpt beter tegen slaapproblemen bij senioren dan informatie over een goede slaaphygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California.
Angststoornis kan veroudering versnellen
Angststoornissen kunnen het verouderingsproces versnellen, maar behandeling kan dit proces omkeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het VU medisch centrum.
Helpt rode wijn tegen geheugenverlies?
Een stofje in rode wijn, druiven en noten helpt mogelijk geheugenverlies voorkomen. Het gaat om resveratrol. Uit eerdere onderzoeken is gebleven dat deze chemische verbinding levensverlengend werkt en de strijd aangaat tegen overgewicht.
Nieuwe therapie om effectief tumoren te bestrijden
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Maastro Clinic hebben voor het eerst bewijs geleverd dat een combinatie van bestraling en een nieuwe vorm van immuuntherapie kankercellen effectief kan bestrijden.
'Kauwgom even effectief als flossen'
Tien minuten op kauwgom kauwen, kan 100 miljoen bacteriën uit de mond verwijderen. Het is net zo effectief als flossen, al maak je met flossen wel andere delen van je gebit schoon dan met kauwgom. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Vitamine D-tekort vergroot kans op aanval MS
Promovenda Tessel Runia, onderzoeker aan het Erasmus MC-MS Centrum, heeft voorspellende factoren gevonden die samenhangen met een volgende aanval van MS. Het blijkt dat lage vitamine D-waarden samenhangen met een verhoogd risico op aanvallen van MS.
Stress tijdens zwangerschap hangt samen met darmbacteriën van baby
Baby’s van gestreste moeders hebben een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit.
'Vitamine D belangrijk voor darmkankerpatiënt'
Patiënten met uitgezaaide darmkanker die voor de behandeling met chemotherapie of medicijnen hoge levels vitamine D in hun bloed hadden, overleven gemiddeld langer dan patiënten met lagere hoeveelheden vitamine D.
Kurkuma als behandeling bij Alzheimer
Het kruid kurkuma wordt in Aziatische culturen al eeuwen gebruikt voor allerlei gezondheidsdoeleinden. Een nieuw onderzoek laat zien dat kurkuma dankzij bepaalde eigenschappen heel goed te gebruiken zou kunnen zijn als behandeling voor hersenziekten als de ziekte van Alzheimer.
"Kurkuma is in staat om de hersenen binnen te komen en om vervolgens de plaques van het eiwit beta-amyloïd te vernietigen", vertelt onderzoeker Wellington Pham van de Vanderbilt University. Hij publiceert de resultaten van het onderzoek in het Journal of Alzheimer's Disease.
'Yoga beschermt tegen hartklachten'
Het doen van yoga is een goede manier om jezelf te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vooral als je geen zwaardere sporten kan doen. Dat suggereert recent onderzoek.
Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 37 studies waaraan bijna 3000 mensen meewerkten. Mensen die aan yoga deden hadden een minder hoge bloedruk en cholesterol, beiden risicofactoren voor het krijgen van hartklachten.
Plantensterolen hebben gunstig effect op de lever
Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat plantensterolen en -stanolen een beschermende werking hebben tegen ontstekingen aan de lever. Een aandoening die met name bij obesitas een ernstig risico vormt.
'Andere hersenreactie bij verschillende suikers'
De hersenen reageren anders op twee soorten suiker. Dat stellen onderzoekers van de University of Southern California op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Neuropsychopharmacology.
Voor het onderzoek keek Kathleen Page samen met collega's naar het effect van glucose en fructose op de hersenen van 24 proefpersonen tussen de 16 en 25 jaar.
'Vitaminesupplement beschermt tegen gehoorverlies'
Een vitaminesupplement kan mogelijk gehoorverlies als gevolg van lawaai voorkomen. Een onderzoek bij muizen laat zien dat een chemische voorloper van vitamine B3 de zenuwen in het slakkenhuis beschermt.
Onderzoekers ontdekken hoe zink ouderdomsblindheid afremt
Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt hoe zink de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) afremt. LMD, ook wel ouderdomsblindheid, is in Nederland de belangrijkste oorzaak voor blindheid.
Kurkuma beschermt geheugen bij prediabetespatiënten
Een gram kurkuma bij het ontbijt kan helpen het geheugen te verbeteren van mensen met prediabetes die kans lopen op cognitieve beperkingen. Dit hangt samen met het verband tussen diabetes en dementie.
Stof in chocolade verbetert het geheugen
De stof flavanol, dat onder andere in chocola zit, lijkt goed voor het geheugen te zijn. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers.
De wetenschappers zijn een stap dichterbij gekomen om te laten zien dat de flavanol, een antioxidant, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert.
'Vette vis eten verlaagt kans op ALS'
Mensen die regelmatig vette vis eten hebben 35 procent minder kans op het ontwikkelen van de spierziekte ALS. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Neurology, laat zien dat omega-3-vetzuren, zoals linoleenzuur, in vette vis, noten, raapzaad- en lijnzaadolie de kans op ALS verkleinen.
'Hersenen krimpen door slecht slapen'
Een slechte nachtrust lijkt in verband te staan met het krimpen van de grijze stof in de hersenen in de loop van de tijd. Dat blijkt uit een onderzoek aan de University of Oxford en University of Oslo.
'Hersenen beschermen door hart te trainen'
Het verbeteren van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen door middel van beweging beschermt mogelijk ook tegen cognitieve beperkingen met het ouder worden. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de University of Montreal.
"Met de leeftijd verstijven de bloedvaten", legt onderzoeker Claudine Gauthier uit. "Deze verharding begint waarschijnlijk in de aorta, maar bereikt uiteindelijk ook de hersenen. En de verharding draagt mogelijk bij aan de cognitieve veranderingen die op hetzelfde moment ontstaan.
Hormonen uit lichaamsvet werken Alzheimer in de hand
Wie op middelbare leeftijd te dik is, loopt drie keer zoveel risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer als een gezonde leeftijdsgenoot. Het vetweefsel scheidt hormonen uit die mogelijk de boosdoener zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en State University of New York Downstate Medical Centre.
Vitamine D-tekort verhoogt risico op dementie
Senioren met een tekort aan vitamine D hebben een groter risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Exeter.
'Acupunctuur vermindert opvliegers'
Vrouwen die last hebben van opvliegers tijdens de overgang lijken gebaat bij acupunctuur. Vooral op de ernst en de frequentie heeft de behandeling effect.
'Te veel twitteren slecht voor relatie'
Op Twitter worden niet alleen ruzies tussen BN’ers uitgevochten. Te veel twitteren kan ook leiden tot relatieproblemen, zo blijkt uit een studie van Zucker Hillside Hospital.
'Koffie goed voor je tanden'
Het drinken van een kop koffie zorgt er niet alleen voor dat je alert blijft, het voorkomt ook tandbederf. Dat beweren Braziliaanse onderzoekers.
Niet alle koffie soorten hebben dit effect, maar volgens de onderzoekers hebben sommige soorten koffiebonen een anti-bacteriële werking. De Coffea Canephora bleek bepaalde bacteriële biofilms, deze veroorzaken tandplak en dus uiteindelijk tandbederf, af te breken.
'Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer'
Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat een chronisch slaaptekort mogelijk de kans op Alzheimer verhoogt. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Neurology.
Mindfulness helpt sombere diabetici
Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie is een effectieve interventie voor mensen met diabetes die last hebben van emotionele klachten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jenny van Son, waarop ze op 16 mei 2014 promoveert aan Tilburg University.
'Koffie mogelijk goed voor netvlies'
Koffiedrinkers opgelet. Een dagelijks kopje is mogelijk goed voor je ogen. Het voorkomt een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van verslechterd netvlies door glaucoom, ouder worden of diabetes.
Magnesium essentieel voor gezonde hersenontwikkeling
Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboudumc vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling.
Vaker geheugenproblemen bij diabetes
Mensen die diabetes type 2 of een verhoogde bloeddruk ontwikkelen op middelbare leeftijd krijgen vaker te maken met hersenschade. Met het ouder worden, vergroot dit de kans op dementie.
'Vitamine D helpt bij netelroos'
Vitamine D kan mogelijk wat verlichting bieden voor patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.
Genen raken uit hun ritme als onze bedtijd verandert
Wanneer uw slaaptijden plotseling veranderen – bijvoorbeeld doordat u ‘s nachts gaat werken of tot in de late uurtjes aan het feesten bent – dan heeft dat invloed op uw genen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De dagelijkse ritmes van veel genen worden in zo’n geval verstoord.
'Zout eten verhoogt risico op hartaanval'
Mensen die langdurig te zout eten vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt.
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Top Instituut Food and Nutrition hebben als eerste een verband gezien tussen een hogere zoutinname, overbelasting van het hart en een hoger risico op een hartaanval.
Oma heeft tot wel tien jaar lang baat bij hersentraining
Wetenschappers hebben ontdekt dat mentale training verstrekkende effecten heeft. Zelfs tien jaar nadat ouderen oefeningen die het brein scherp moeten houden, hebben volbracht, plukken ze daar nog steeds de vruchten van.
Meditatie verlicht depressieve klachten
Dagelijks 30 minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.
"Er zijn veel mensen die mediteren, maar het wordt nooit als medische therapie gebruikt", vertelt hoofdonderzoeker Madhav Goyal. "Ons onderzoek laat echter zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Dit geldt niet voor mensen met ernstige klachten."
'Beetje beweging beschermt al tegen nierstenen'
Zelfs als je een klein beetje beweegt, verklein je al de kans op nierstenen. Dat blijkt uit een onderzoek in het Journal of the American Society of Nephrology.
Uit het onderzoek bleek ook dat je door te veel calorieën eten het risico juist kan verhogen. Eerdere onderzoeken die verbanden toonden tussen nierstenen en overgewicht, diabetes metabool syndroom en hart- en vaatziekten lieten al zien dat de vorming van nierstenen veel verder gaat dan alleen de nieren
Dringend behoefte aan inspiratie? Spring op de fiets!
Het is niet ongewoon dat creatievelingen tijdens een wandeling of fietstocht hun beste ideeën bedenken. En nu is ook wetenschappelijk bewezen dat lichamelijke oefening creatief denken vergemakkelijkt.
Na vijf dagen stilzitten al minder spiermassa
Na vijf dagen amper bewegen, treedt er al een aanzienlijk verlies aan spiermassa en spierkracht op. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van bewegingswetenschappers van het Maastricht UMC+.
Al na vijf dagen hadden de vrijwilligers gemiddeld ongeveer 10 procent aan beenspierkracht verloren en 3,5 procent spiermassa, omgerekend zo'n 150 gram.
Verband tussen koolhydraten en depressie
Vrouwen die veel rood vlees en koolhydraten eten hebben vaker een depressie. Een voedingspatroon rijk aan olijfolie en vis maakt juist minder depressief.
Tot die conclusie komen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. In een 12 jaar durende studie keken de onderzoekers naar de invloed van het voedingspatroon op een depressie bij 43.000 vrouwen.
Bewegen vertraagt negatieve gevolgen veroudering
Voldoende beweging vertraagt de negatieve gevolgen van veroudering bij mensen met aandoeningen als artrose, cognitieve beperkingen en urine-incontinentie. Dat blijkt uit onderzoek van Erwin Tak, waarop hij 31 oktober bij VU medisch centrum promoveert.
Lage bloedsuiker is goed voor hersenen
Zelfs bij mensen die geen last hebben van diabetes, zorgt een hoog bloedsuikergehalte vaker voor geheugenproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.
Intervaltraining verbrandt veel calorieën
Uit onderzoek van Colorado State University blijkt dat twee en een halve minuut intensief fietsen al voldoende is om 220 kilocalorieën te verbranden. Helaas betekent dit niet dat je binnen drie minuten klaar bent. Die twee en een halve minuten fietsen moet worden opgedeeld in blokjes van dertig seconden, afgewisseld met vier minuten trappen zonder weerstand
Mindfulness helpt bij chronische klachten
Mindfulnesstraining heeft een positief effect op de psychische gezondheid van mensen met langdurig onverklaarde fysieke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Hiske van Ravesteijn van het UMC St Radboud.
'Rode peper voorkomt het jojo-effect'
Het toevoegen van een kleine portie Spaanse rode peper aan het dieet heeft een gunstig effect op het voorkomen van het jojo-effect. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de vetverbranding tijdens het afvallen.
Mindfulness verlaagt bloeddruk
Uit onderzoek van psycholoog dr. Ivan Nyklicek en collega's van Tilburg University blijkt dat mindfulness niet alleen leidt tot minder stress bij de deelnemers, maar ook zorgt voor een lagere bloeddruk voor en tijdens het uitvoeren van stressvolle taken.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology.
Haar voorspelt hart- en vaatziekten
Een verhoogd stressniveau is te zien aan je haar. Zo kan op basis van een streng haar voorspeld worden of je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.
Bij stress neemt het cortisolniveau in het bloed toe. Een bloedtest geeft alleen het cortisolniveau op een bepaald moment weer. In haren is het cortisolniveau van een aantal maanden zichtbaar.
Vitamine D goed voor spieren
Vitamine D is essentieel voor goedwerkende spieren. Het maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energieboost. Dat stellen onderzoekers van de Newcastle University.
Wandelen beter voor het hart dan hardlopen
Een stevige wandeling heeft een positiever effect op het hart dan hardlopen. Wandelen zou zelfs de kans op hartziekten verkleinen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van het Lawrence Berkeley National Laboratory.
Kwart houdt problemen na burn-out
De meeste burn-outpatiënten herstellen goed na behandeling en kunnen weer aan het werk. Maar een kwart blijft last houden van aandachts- en concentratieproblemen en werkt na twee jaar nog steeds niet, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Vitamine D belangrijk tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen krijgen al het advies om dagelijks vitamine D te slikken. Dat blijkt nu niet alleen van belang voor de botten, maar lijkt ook zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.
Meditatie brengt een mens de benodigde portie fatsoen bij
Voor een oudere vrouw opstaan in de trein? Waarom zou u wanneer zelfs jongere, fittere mensen dit niet doen. Gauw richt u uw blik op uw boek of op uw telefoon om door de lege inbox te scrollen: doen alsof u niets gezien heeft. Wanneer u mediteert zou u wel opstaan, dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Magnesiumtekort vergroot kans op hartziekte
Mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen via hun voeding hebben een grotere kans op het krijgen van een hartziekte. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).
Groene thee maakt beter wakker dan koffie
Heb jij 's morgens eerst een kop koffie nodig om wakker te worden? Vergeet de koffie, groene thee werkt volgens onderzoekers veel beter. Uit de studie blijkt dat groene thee de hersenen een boost geeft en de hersenen scherper maakt. Ook verbetert het geheugen door het drinken van groene thee.
Bij concentratie moeten hersengebieden samenwerken
Om goed te functioneren moet je je kunnen concentreren op wat je aan het doen bent, maar ook je aandacht daarvan losmaken indien nodig. Uit onderzoek van Martine van Schouwenburg van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat twee hersengebieden moeten samenwerken om een optimale balans tussen deze twee functies te bewaren.
Bewegen beter dan kruiswoordpuzzel
Bewegen heeft een positiever effect op de hersenen dan kruiswoordpuzzels of andere breinbrekers. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Edinburgh.
Gezondheidsraad geeft nieuw vitamine D-advies
Baby’s en kinderen tot vier jaar moeten dagelijks 10 microgram extra vitamine D nemen, ouderen vanaf 70 jaar per dag 20 microgram. Zo luidt het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.
Onderzoek toont verband tussen tandenpoetsen en dementie
Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben een verband aangetoond tussen tandenpoetsen en dementie. Onder ouderen die hun gebit goed verzorgen, komt blijkens het onderzoek dementie aanmerkelijk minder vaak voor.
Mediteren vermindert gevoel van eenzaamheid
Mensen die zich eenzaam voelen, doen er wellicht goed aan om te gaan mediteren (Mindfulness Based Stress Reduction). Dat vermindert namelijk het gevoel van eenzaamheid en dus ook de kans op aandoeningen die (mede) door eenzaamheid veroorzaakt worden. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles in het blad Brain, Behavior and Immunity.
Yoga verandert de reactie van 68 genen
Wetenschappers hebben ontdekt waarom yoga ons lichaam zo goeddoet en ons van onze stress afhelpt: yoga zorgt ervoor dat zeker 68 genen anders gaan reageren.
Depressief mens gaat heel anders met schuldgevoel om
Freud krijgt anno 2012 gelijk: schuldgevoel speelt een rol bij depressies. Mensen met een depressie gaan heel anders met schuldgevoelens om, zo blijkt . . .
. . . onderzoek wijst erop dat schuldgevoel een grote rol speelt bij depressies. Mensen die wanneer ze zich schuldig voelen (door het uitblijven van die koppeling) niet precies weten wat hun gedrag nu zo ongepast maakte, vergroten hun schuldgevoel en gaan zich zelfs schuldig voelen over zaken waar ze niets aan kunnen doen.
Dagelijks kopje koffie lijkt kans op Alzheimer te verkleinen
Nieuw onderzoek wijst erop dat regelmatig een kopje koffie drinken ervoor kan zorgen dat Alzheimer niet of veel later optreedt.
Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Alzheimer Disease. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder 124 mensen die tussen de 65 en 88 jaar oud waren. De onderzoekers volgden de proefpersonen gedurende vier jaar.
Yoga helpt bij reumatoïde artritis
Jonge patiënten met reumatoïde artritis (RA) voelen zich beter na zes weken yoga. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Pain Society.
Kan koffie uw leven verlengen?
Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die koffie drinken een kleinere kans hebben op onder meer hartziekten, beroertes, diabetes en infecties.
Dat stelt NIH, National Institutes of Health, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek naar gegevens van 400.000 Amerikanen tussen de 50 en 71 jaar oud.
Bosbessen beschermen het geheugen
Minstens een keer per week een schaaltje bessen eten, kan de hersenen beschermen tegen veroudering. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Annals of Neurology.
Wandelen helpt bij behandeling depressie
Een stevige wandeling kan een belangrijke rol spelen in de behandeling tegen depressie. Dat stellen Schotse wetenschappers van de University of Stirling.
Te vaak diagnose ADHD
De diagnose ADHD wordt te vaak gesteld. Dit blijkt uit gegevens die de universiteiten van Ruhr-Universitat Bochum en Basel verzamelden. Psychiaters en psychotherapeuten geven hun oordeel vaak op basis van onduidelijke vuistregels in plaats van diagnostische criteria.
Overeten leidt tot geheugenverlies
Ouderen die te veel eten (2100 tot 6000 kilocalorieën per dag) verdubbelen de kans op geheugenverlies. Dat stellen onderzoekers van de Mayo Clinic. Overeten bij 70-plussers vergroot ook de kans op Mild Cognitive Impairment (MCI). Dit is de fase tussen normaal geheugenverlies dat hoort bij het ouder worden en de ziekte van Alzheimer. MCI is dan ook een voorspeller voor deze ziekte, maar niet iedereen krijgt uiteindelijk met dementie te maken.
'Facebook maakt ongelukkig'
Voel je je neerslachtig en niet gelukkig? Een snelle manier om je snel beter te voelen is het verwijderen van je Facebook account. Onderzoekers van de universiteit van Utah hebben namelijk ontdekt dat hoe meer mensen Facebook gebruiken, hoe ongelukkiger ze worden. De mooie foto's die anderen op Facebook plaatsen maken namelijk jaloers.
'Meer focus door meditatie'
Moeite met focussen of je afsluiten voor afleiding? Ga mediteren. Want mensen die mediteren gebruiken hun hersenen anders: er is minder activiteit in de hersengebieden voor dagdromen en afleiding. Ook gedurende de dag. Dat stellen onderzoekers van de Yale Therapeutic Neoroscience Clinic.
'Kersensap als slaapmutsje'
Vergeet de warme melk, de kamillethee of het slaapmutsje. Kersensap blijkt pas echt een positieve invloed op je nachtrust te hebben. Het verbetert de kwaliteit en de duur van je slaap.
Volgens onderzoekers van de Northurmbria University verhoogt sap van de Montmorency-kers, een zurige kers, de hoeveelheid melatonine in het lichaam. Melatonine is het hormoon dat slaap reguleert. Daarom zouden mensen met slaapproblemen, wisselende diensten of een jetlag baat kunnen hebben bij het kersensap.
Niet alle ADHD-patiënten zijn hetzelfde
Het ene kind met ADHD is het andere niet. ADHD valt misschien op te delen in drie typen, zo blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Patrick de Zeeuw.
De Zeeuw definieerde op basis van eerder onderzoek drie soorten gedrag waarin ADHD’ers kunnen afwijken van gezonde kinderen. Kinderen met ADHD zijn slechter in het remmen van gedrag, ze vinden het moeilijk impulsen te onderdrukken.
Daarnaast zijn ze minder beloningsgevoelig, hun gedrag is moeilijk te sturen via complimenten en straf. Als laatste hebben ADHD-kinderen problemen met gevoel voor tijd en timing. Ze hebben moeite met inschatten wanneer dingen gaan gebeuren of wanneer zij weer kunnen gaan praten in een gesprek.
Mindfulness voorkomt terugkeren depressie
Mindfulness kan bij mensen met terugkerende depressies een terugval voorkomen. Ook tijdens een bestaande depressie vermindert het de symptomen.
Britten lanceren superbroccoli
Engelse wetenschappers brengen een broccoli op de markt die nog beter in staat is om kanker en hartziekten te bestrijden.
De aangepaste broccoli bevat namelijk twee tot drie meer glucorafanine. Onderzoek wijst erop dat dit stofje het lichaam beschermt tegen hartziekten. Ook bepaalde soorten kanker zouden erdoor op afstand worden gehouden.
De nieuwe broccolisoort – die de naam Beneforte draagt – is niet door genetische manipulatie tot stand gekomen. De onderzoekers kweekten de broccoli gewoon.
Mindfulness vermindert klachten PDS
Patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kunnen baat hebben bij een combinatie van mindfulness training en yoga. Dat suggereert een kleine klinische studie. Aan de studie werkten 75 vrouwen met het Prikkelbare Darm Syndroom mee.
Stress en angst vergroten kans hartaandoeningen
Aan een hartinfarct gaat nog wel eens extreme boosheid, stress of angst vooraf. Onderzoek aan Tilburg University toont nieuwe biologische mechanismen die het verband kunnen verklaren tussen psychologische risicofactoren en hartaandoeningen.
Hoogleraar Willem Kop stelt in zijn inaugurele rede op 10 juni dat acute stress, depressie en angst de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Emoties verhogen de belasting van het hart door verhoogde bloeddruk en hartslagfrequentie. Deze acute emoties beïnvloeden ook allerlei biologische processen, waaronder de bloedstolling en ontstekingsreacties. Dit is een belangrijke bevinding, omdat deze biologische processen het beloop van hartziekte kunnen versnellen.
Walnoten zijn de gezondste noten
Walnoten blijken niet alleen goed tegen stress en hoge bloeddruk, maar ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
Tai chi helpt tegen depressie
De beste manier om te voorkomen dat ouderen depressief worden, is hen te introduceren in de wereld van tai chi, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Mindfulness helpt tegen opvliegers
Vrouwen die regelmatig last hebben van opvliegers kunnen baat hebben bij lessen in mindfulness. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.
Acupunctuur helpt tegen opvliegers
Vrouwen die in de overgang zitten en last hebben van opvliegers en andere overgangsklachten kunnen baat hebben bij acupunctuur. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in BMJ’s Acupuncture in Medicine.
Gedragstherapie effectief bij CVS
Cognitieve gedragstherapie en graded exercise therapie zijn veilig en effectief bij de behandeling van patiënten met een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Dat blijkt uit Engels onderzoek. Onderzoekers van het UMC St Radboud vinden dat in vervolgonderzoek gericht gezocht moet worden naar de werkzame bestanddelen in deze therapieën teneinde de aanpak van CVS verder te verbeteren.
Ongezond voedsel vergroot kans op depressie
Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van veel verzadigde vetten en transvetten (onverzadigde, maar desalniettemin schadelijke vetten die onder meer in fastfood zitten) de kans op depressies vergroot. Olijfolie blijkt een prima alternatief te zijn: het beschermt tegen diverse mentale aandoeningen . . .
Doping voor het brein: hormoon geeft geheugen een boost
Situaties waarin een beroep wordt gedaan op uw geheugen kunnen in de toekomst wel eens gemakkelijker worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat het injecteren van een hormoon het geheugen van ratten ijzersterk maakt. Dat biedt wellicht ook mogelijkheden voor mensen: niet alleen als het gaat om uw boodschappenlijstje, maar ook voor de behandeling van bijvoorbeeld Alzheimer.
Meditatie verandert het brein binnen acht weken
Steeds meer studies tonen aan dat meditatie meer is dan een rustgevende vrijetijdsbesteding. Uit een recente studie blijkt dat meditatie ervoor zorgt dat mensen minder angst en stress ervaren, beter kunnen leren en een beter geheugen krijgen. Opvallend genoeg is 30 minuten meditatie per dag en dat acht weken lang al genoeg om zulke veranderingen in het brein te bewerkstelligen.
Daarom voelt het goed om naar muziek te luisteren
Mooie muziek zorgt ervoor dat ons brein het chemische goedje dopamine gaat aanmaken en dat stofje zorgt er vervolgens weer voor dat wij ons een stuk beter voelen. Dat blijkt uit onderzoek. Dopamine komt ook vrij wanneer we eten, drugs gebruiken of een hoop geld ontvangen. In het geval van muziek wordt de productie van dopamine maar liefst negen procent hoger dan normaal.
Lichttherapie ook succesvol bij depressie
Lichttherapie werkt ook bij niet-seizoensgebonden depressies. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater en onderzoeker Ritsaert Lieverse.
De positieve effecten van lichttherapie bij de bestrijding van winterdepressie zijn al langer bekend. Nu blijkt dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressies succesvol kan worden ingezet. Ook werken de positieve effecten na beëindiging van de behandeling door.
Lopen gaat Alzheimer tegen
Wandelen gaat de cognitieve achteruitgang van mensen met Alzheimer of milde geheugenstoornissen tegen. Dat blijkt uit onderzoek. Mensen die acht kilometer per week wandelen, houden hun hersenvolume op peil en dat wijst erop dat het brein niet verder aftakelt. Ook gezonde mensen doen er overigens goed aan om te wandelen.
Veilige gluten voor mensen met allergie
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met glutenallergie (coeliakie).
Acupunctuur helpt bij stuitligging
Acupunctuur kan een baby die in een stuit ligt, helpen om te draaien. Dit concludeert onderzoekster Ineke van den Berg van het Erasmus MC.
Psycholoog of therapeut nodig bij RSI
Beeldschermwerkers die last hebben van RSI-klachten, hebben meer baat bij hulp van een psycholoog of een gedragstherapeut dan bij aangepast meubilair en houdingsoefeningen. Bovendien moet de behandelaar niet te somber reageren op hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiearts Marjon van Eijsden, waarop zij vrijdag aan de Universiteit Maastricht promoveert.
Selectieve eetstoornis: angst voor eten is een ziekte
De 63-jarige Bob Krause eet als een kind van vier jaar oud. Hij houdt van chocolademelk, crackers, pindakaas en tosti’s, maar daar houdt het ook wel zo’n beetje op. Zijn kieskeurige eetgedrag kostte hem twee huwelijken en beïnvloedde zijn zakelijke carrière. De meeste sociale aangelegenheden zijn een bron van stress. Is Krause koppig? Nee, hij heeft een ziekte.
Langer leven door alfacaroteen uit groente en fruit
Groente en fruit dat rijk is aan het antioxidant alfacaroteen bestrijdt ziektes en verlengt je leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten.
'Tweetaligheid vertraagt Alzheimer'
Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat de ziekte van Alzheimer later lijkt op te treden bij mensen die regelmatig twee talen spreken.
Veel crèmes slecht bij eczeem
Veel crèmes blijken een slechte invloed te hebben op de huid van mensen met eczeem. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Bath.
Yoga vermindert pijn bij fibromyalgie
Mensen met de ziekte fibromyalgie kunnen hun pijnklachten verminderen door wekelijks twee uur yoga te beoefenen. Dat concluderen onderzoekers van the Oregon Health and Science University in Portland.
Wandeling beschermt het brein
Wetenschappers hebben tijdens een experiment aangetoond wat velen al lang vermoeden: fysieke bewegingen beschermen het brein tegen onder meer dementie. De onderzoekers verzamelden 299 mensen en liet ze bijhouden hoe vaak ze wandelden. De fervente wandelaars bleken hun kans op dementie met 50 procent te verminderen.
Laserpulsen helpen huid echt verjongen
Lasers zijn niet de fontein van jeugd, maar helpen de verouderde huid wel echt verjongen. Dit blijkt uit een onderzoek van de TU Eindhoven. Laserbehandelingen zijn een methode om warmte de huid in te brengen. Onder invloed van warmteschokken van 45°C maken cellen in de huid meer collageen aan. Dit eiwit zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
Televisie en computer zorgen voor mentale problemen
Kinderen die langer dan twee uur voor de tv of computer zitten, hebben meer kans op psychologische problemen. Ongeacht hoe actief ze de rest van de tijd zijn. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de University of Bristol.
'Bewegen helpt bij artrose'
Patiënten met artrose aan de heup of knie hebben baat bij een nieuwe vorm van fysiotherapie die hen stimuleert langer door te gaan met oefeningen.
Onderzoek: walnoten maken ons stressbestendig
Een dieet, rijk aan walnoot en walnootolie, zorgt voor een lagere bloeddruk waardoor ons lichaam beter met stress om kan gaan.
Minder vetverlies door kort slapen
Wie kort slaapt en een caloriearm dieet volgt, verliest minder vet dan iemand die langer slaapt. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Chicago.
Laptop kan huid beschadigen
Mensen die regelmatig met hun laptop op schoot werken, lopen kans op huidbeschadigingen zoals het 'toasted skin syndrome'. Dit blijkt uit onderzoek van de University Hospital Basel.
Selenium verkleint kans op blaaskanker
Blaaskanker komt minder vaak voor bij mensen die veel van het mineraal selenium binnenkrijgen. Dit hebben onderzoekers van het Spaanse nationaal kanker onderzoekscentrum ontdekt.
Gember helpt tegen spierpijn
Gember eten werkt als een pijnstiller bij mensen die spierpijn krijgen na het sporten. Dat hebben onderzoekers aan de State University in Milledgeville ontdekt.
Bosbessen verlagen de bloedsuikerspiegel
Volwassenen die te kampen hebben met prediabetes, worden gevoeliger voor insuline wanneer ze bosbessen eten. Onderzoekers van de Louisiana State University System hebben dit ontdekt door 32 volwassenen tweemaal daags bosbessensmoothies te laten drinken.
Bloeddruk omlaag met ‘goed zout’
Door meer kaliumzout te nuttigen, kan de bloeddruk van de mens flink verlaagd worden. Die bloeddrukverlaging is zelfs vergelijkbaar met de verlaging die ontstaat wanneer men de helft minder ‘slechte’ natriumzouten (keukenzout) zou nuttigen. Dat blijkt uit onderzoek van Linda van Mierlo en haar collega’s van de Wageningen University.
Wandelen en gym goed voor verouderend brein
Wandelen en gymnastiek zijn goed voor de hersenen van ouderen. Senioren die regelmatig bewegen, verbeteren onder meer het geheugen en de concentratie.
‘Vitamine B remt Alzheimer af’
Een nieuw onderzoek suggereert dat flinke doses vitamine B ervoor zorgen dat het brein van mensen minder snel aftakelt en dat de hersenen trager in massa afnemen. Deze aftakeling leidt in veel gevallen tot dementie en onderzoekers denken dan ook dat dit een eerste, goede stap is richting een middel dat Alzheimer kan vertragen.
Braintraining versnelt dementie
In eerste instantie zorgen mentale uitdagingen ervoor dat ziektes als Alzheimer en dementie geen kans krijgen. Maar wanneer de vergeetachtigheid begint toe te slaan, kan het trainen van het brein ervoor zorgen dat mensen sneller aftakelen. Dat concluderen wetenschappers nadat ze meer dan duizend ouderen twaalf jaar lang volgden.
Broccoli helpt bij de ziekte van Crohn
Een aanvullend dieet van broccoli en bakbanaan lijkt te verhinderen dat infecties door de ziekte van Crohn doorzetten. Zij voorkomen dat bepaalde bacterieën zich vastzetten in de ingewanden.
Omgeving heeft invloed op ADHD-gedrag
Het gezin en biologische factoren hebben naast de genetische aanleg een grote invloed op de ontwikkeling van ADHD. Dat concludeert onderzoeker Cathelijne Buschgens. Een moeder die tijdens de zwangerschap rookt, complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling en een hoog geboortegewicht: het heeft allemaal invloed.
Aardbei activeert schoonmakers in brein
Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van aardbeien, bosbessen en açai-bessen ervoor kan zorgen dat het brein gezond blijft. De vruchtjes activeren de natuurlijke schoonmaker die zich in onze hersenen bevindt en deze ruimt op en recyclet giftige stoffen die tot geheugenverlies en andere beschadigingen kunnen leiden.
Afvallen? Water helpt!
Dieetgoeroes roepen het al jaren, maar eindelijk kan ook de wetenschap dit credo bevestigen. Het drinken van veel water zorgt ervoor dat u afvalt. Onderzoekers lieten proefpersonen drie maanden lang voor elke maaltijd twee kopjes water drinken en zagen hoe deze groep twee kilo meer afviel dan de controlegroep die geen water dronk.
Tanden poetsen: zonder tandpasta, met zonne-energie!
Wetenschappers hebben een tandenborstel ontwikkeld die de tanden schoonmaakt door een chemische reactie in de mond te bewerkstelligen. De chemische reactie wordt mogelijk gemaakt door zonne-energie en maakt tandpasta overbodig. Binnenkort starten de eerste echte experimenten en dat brengt deze futuristische tandenborstel wel heel dichtbij.
Yoga verbetert welzijn bij borstkanker
Iyengar-yoga kan vrouwen helpen beter te herstellen tijdens of na een behandeling bij borstkanker. Dit laat onderzoek van de University of Alberta zien.
Bier vergroot kans op psoriasis
Vrouwen die regelmatig bier drinken, hebben een grotere kans om psoriasis te krijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 82.000 vrouwen tussen de 27 en 44 jaar. Vrouwen die per week vijf biertjes naar binnen werken, hebben twee keer zoveel kans om psoriasis te ontwikkelen. Bier zonder alcohol, witte en rode wijn hebben dat effect niet.
Bevruchting duurt langer bij stress
Het is een bekend verhaal: een man en vrouw proberen via vruchtbaarheidsbehandelingen zwanger te raken. Dat mislukt, ze adopteren een kindje en enkele maanden later blijkt de vrouw toch zwanger te zijn. Wetenschappers weten nu waarom: de stress die de behandeling met zich mee kan brengen, verkleint de kans van slagen aanzienlijk.
Miljoenen bacteriën leven op een oude tandenborstel
Des te langer u een tandenborstel gebruikt, des te meer bacteriën zich op de borstel nestelen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. Na drie maanden bevat een gebruikte tandenborstel gemiddeld zeven miljoen bacteriën. Het is daarom slim om een tandenborstel regelmatig te vervangen.
Broccoli verlaagt kans op prostaatkanker
Een nieuwe reden om broccoli te eten: het verlaagt de kans op prostaatkanker. De gezondste groente bevat de kankerwerende molecuul sulforafaan. Dit stofje zoekt en doodt kankerstamcellen. Ook voorkomt het dat nieuwe tumoren kunnen groeien.
Koffie en thee verlagen kans op hartziekte
Wie regelmatig een kopje koffie of thee drinkt, heeft minder kans op hartaandoeningen. Dit blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht onder 37.000 Nederlanders. Gedurende een periode van dertien jaar werden de Nederlanders gevolgd.
Vriendschap beschermt kind tegen stress
Ouders doen er goed aan hun kinderen aan te moedigen vriendschappen aan te gaan. Contact met andere kinderen verkleint de kans op stress, stelt psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen na ruim tien jaar onderzoek.
'Met vitamine B mogelijk minder longkanker'
Mensen met veel vitamine B in het bloed hebben mogelijk minder kans om longkanker te krijgen. Dat concludeert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds na internationaal onderzoek.
Witte rijst vergroot kans op diabetes
Vervang witte rijst door de bruine variant en laat het witte brood staan voor volkoren brood. Daarmee wordt de kans op diabetes plotsklaps een derde kleiner. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. De volkoren variant laat glucose een stuk geleidelijker vrijkomen, waardoor diabetes een kleinere kans krijgt.
Gepoetste tanden houden dokter op afstand
Mensen die minder dan twee keer per dag hun tanden poetsen, lopen een groter risico op hartziekten. Dat blijkt uit onderzoek. Het was al bekend dat een ontsteking aan het tandvlees voor hartproblemen kan zorgen, maar nu is ook duidelijk wat de rol van poetsen in dit hele verhaal is.
Stress onder controle via ademhaling
Het is mogelijk om je eigen stressniveau onder controle te krijgen met behulp van een regelmatige ademhaling, met een positieve uitwerking op hart en hersenfuncties. Neuropsycholoog Jolant van den Haspel heeft in haar afstudeeronderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond dat stressbeheersing bij moeders van kinderen met aandacht- en gedragsproblemen via ademhaling heel goed werkt.
Burn-out is aantoonbaar in de hersenen
Tot nu toe konden doktoren een patiënt met een burnout moeilijk vaststellen. Wist u dat een patiënt met een burn-out in veel landen niet wordt erkend? Deze tijd lijkt voorbij, want Nijmeegse onderzoekers vonden voor het eerst verschillen in de hersenactiviteit tussen gezonde mensen en mensen met een burn-out.
Broccoli: nieuw wapen tegen borstkanker
Broccoli kan wel eens een doorslaggevende rol gaan spelen in de strijd tegen borstkanker. De supergroente bevat sulforafaan. Dit stofje zoekt en doodt kankerstamcellen. Ook voorkomt het dat nieuwe tumoren kunnen groeien. Dat concluderen onderzoekers.
Groene thee maakt tanden sterker
Het drinken van één kopje groene thee per dag vergroot de kans dat u op latere leeftijd uw gebit kunt behouden. Dat blijkt uit Japans onderzoek. In de thee zitten anti-microbiële moleculen – catechines – die de tanden sterker maken.
Meditatie maakt brein scherper
Sommige mensen starten de dag met een kop koffie om wakker te worden, maar dat kan ook anders, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Door meditatie bijvoorbeeld. Dat zorgt namelijk voor een aanzienlijke verbetering van de cruciale cognitieve vaardigheden.
Dieet verkleint kans op alzheimer
Veel olijfolie, noten, vis, pluimvee en verschillende soorten groente en fruit kunnen de kans op dementie wel eens sterk verminderen. Dat blijkt uit onderzoek. Het risico op alzheimer zou tot veertig procent kleiner worden. En daarmee is een dieet tot op heden de meest effectieve aanpak van de aandoening.
Transvet maakt onvruchtbaar
Vrouwen die veel koekjes, cake en taart eten hebben een grotere kans om endometriose te ontwikkelen. Deze aandoening aan de baarmoeder kan tot onvruchtbaarheid leiden. Dat concluderen onderzoekers. Het eten van vette vis beschermt juist weer tegen endometriose.
Leren houdt brein gezond
Neurobiologen hebben bewijs gevonden voor het feit dat het leerproces bijdraagt aan de gezondheid van de hersenen. Dagelijkse leerprocessen zorgen ervoor dat proteïne BDNF (brain-derived neurotrophic factor) vrijkomt en de hersencellen optimaal blijven functioneren.
Vitamine D beschermt tegen darmkanker
Mensen met meer vitamine D in hun bloed hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek waarvan de resultaten vandaag online gepubliceerd worden in het tijdschrift British Medical Journal.
Balansoefening verkleint kans op enkelblessure
Een eenvoudig programma met balansoefeningen kan het risico op een terugkerende enkelverstuiking met 50 procent verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van Maarten Hupperets van VU medisch centrum.
Met sporten minder kans op psychische stoornis
Mensen die sporten hebben vijftig procent minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten.
Diëtist gaat overgewicht met succes te lijf
Bij de diëtist komen, net als in 2007, voor het merendeel mensen met overgewicht en diabetes. De beweeg- en voedingsadviezen helpen. Binnen de groep die de behandeling afmaakt, neemt het aantal cliënten met ernstig overgewicht met bijna een vijfde af.
Korte cognitieve training lang effectief bij depressie
In een recente studie blijkt dat cognitieve therapie zeker vijf jaar bescherming biedt, nadat iemand is opgeknapt van meerdere depressieve episoden. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het AMC en de Rijksuniversiteit Groningen door dr. C. Bockting.
Kurkuma 'doodt kankercellen'
Wetenschappers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben ontdekt dat kurkuma in staat is om kankercellen af te breken.
Bewegen effectiever bij kniepijn dan rust
Mensen met ernstige kniepijn kunnen beter onder begeleiding oefeningen doen dan rust nemen. Dit concludeert een onderzoeksteam onder leiding van sportarts Robbart van Linschoten van het Erasmus Medisch Centrum.
Kans op hersenletsel onderschat
Een val of klap op het hoofd kan ernstige schade toebrengen aan de hersenen. Toch gaan veel mensen na zo'n smak niet naar de dokter. De Hersenstichting vindt dat de kans op hersenbeschadiging ernstig wordt onderschat.
Heeft je kind ADHD? Volg een oudertraining!
Kinderen met ADHD hebben er baat bij als hun ouders een oudertraining volgen. Ze worden minder ongehoorzaam, vertonen minder opstandig gedrag en hebben minder driftbuien en angst- en stemmingsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara van den Hoofdakker van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Appel nog gezonder dan gedacht
Dagelijks je portie fruit eten is nog belangrijker voor je gezondheid dan experts eerst dachten. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Wetenschappers analyseerden de eigenschappen van appels, perziken en nectarines. Zo ontdekten ze dat deze fruitsoorten vijf keer zoveel polyfenolen bevatten dan eerder was vastgesteld . . .
Kurkuma ook goed voor je geheugen
Het Indische kruid kurkuma is niet alleen goed voor de lijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat het ook goed is voor het geheugen . . .
Onderzoeker professor Doraiswamy van het Duke University Medical Centre heeft aangetoond dat kurkuma zich bindt aan de plaque in de hersenen die een cruciale rol speelt bij het geheugenverlies van patiënten met dementie.
'Kurkuma is goed voor de lijn'
Onderzoekers van de Tuft University in Boston hebben ontdekt dat kurkuma de groei van vetcellen vermindert.
Minder stress door kauwgom kauwen
Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.
'Kurkuma beïnvloedt werking geneesmiddelen'
Kurkuma, ook bekend als geelwortel of koenjit, kan de werking van geneesmiddelen sterk beïnvloeden. In landen waar kurkuma veel wordt gebruikt, zoals India en Indonesië, moeten artsen zich bewust zijn van de potentieel gevaarlijke effecten van het kruid.
Broccoli meest vezelrijke groente
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat brocolli de meest vezelrijke groente is. Op een gedeelde tweede plaats staan sperziebonen, bospeen en rode kool. Opvallend is dat blikgroenten niet minder vezelrijk zijn dan verse groenten.
Matig alcoholgebruik schadelijk voor lever
Onderzoekers van het Londense University College hebben ontdekt dat mensen die regelmatig te diep in het glaasje kijken, zonder verslaafd te zijn, hun lever al schade toe brengen. De wetenschappers onderzochten hoe het met de lever was gesteld van mensen die meer drinken dan gemiddeld, maar geen alcoholist zijn.
Alcoholgebruik vergroot kans op kanker in mond- en keelholte
Een slechte mondhygiëne in combinatie met overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op kanker van de mond- en keelholte. Bepaalde veelvoorkomende bacteriën in de mondholte spelen hierbij een belangrijke rol. Het gaat om bacteriën die alcohol kunnen afbreken.
Hersenen veranderen door therapie
De grijze stof van de hersenen neemt toe door cognitieve gedragstherapie. Dit hebben Nijmeegse onderzoekers gepubliceerd op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Brain.
De onderzoekers volgden 22 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) tijdens hun eerste gedragstherapie. De onderzoekers maakten hersenscans voor, tijdens en na de therapie.
'PTSS vaker goed behandelen'
Patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere angststoornissen hebben veel baat bij een bepaalde behandeling, maar krijgen die vaak niet vanwege misverstanden in therapieland.
Dat stelt bijzonder hoogleraar angstregulatie en behandeling van angststoornissen, Agnes van Minnen van de Radboud Universiteit donderdag.