Stress
Onderstaande therapieën worden (apart of in combinatie) toegepast bij deze gezondheidsklacht. De volgorde van deze therapieën is alfabetisch gerangschikt en heeft geen relatie met de effectiviteit van deze therapieën. De aanwezigheid van een therapie in deze lijst hoeft niet te betekenen dat deze bij u effectief is. Deze informatie over therapieën is bedoeld als algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor andere behandelingen, therapieën en/of medicijnen. Zie ook de disclaimer.
Nieuws
Werkstress vergroot risico op beroerte
Een stressvolle baan vergroot het risico op een beroerte. Dit geldt vooral voor mensen die veeleisend werk doen, maar weinig controle hebben over hun werkzaamheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Southern Medical University.
Stress tijdens zwangerschap hangt samen met darmbacteriën van baby
Baby’s van gestreste moeders hebben een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit.
Yoga verandert de reactie van 68 genen
Wetenschappers hebben ontdekt waarom yoga ons lichaam zo goeddoet en ons van onze stress afhelpt: yoga zorgt ervoor dat zeker 68 genen anders gaan reageren.
Stress en angst vergroten kans hartaandoeningen
Aan een hartinfarct gaat nog wel eens extreme boosheid, stress of angst vooraf. Onderzoek aan Tilburg University toont nieuwe biologische mechanismen die het verband kunnen verklaren tussen psychologische risicofactoren en hartaandoeningen.
Hoogleraar Willem Kop stelt in zijn inaugurele rede op 10 juni dat acute stress, depressie en angst de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Emoties verhogen de belasting van het hart door verhoogde bloeddruk en hartslagfrequentie. Deze acute emoties beïnvloeden ook allerlei biologische processen, waaronder de bloedstolling en ontstekingsreacties. Dit is een belangrijke bevinding, omdat deze biologische processen het beloop van hartziekte kunnen versnellen.
Walnoten zijn de gezondste noten
Walnoten blijken niet alleen goed tegen stress en hoge bloeddruk, maar ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
Meditatie verandert het brein binnen acht weken
Steeds meer studies tonen aan dat meditatie meer is dan een rustgevende vrijetijdsbesteding. Uit een recente studie blijkt dat meditatie ervoor zorgt dat mensen minder angst en stress ervaren, beter kunnen leren en een beter geheugen krijgen. Opvallend genoeg is 30 minuten meditatie per dag en dat acht weken lang al genoeg om zulke veranderingen in het brein te bewerkstelligen.
Onderzoek: walnoten maken ons stressbestendig
Een dieet, rijk aan walnoot en walnootolie, zorgt voor een lagere bloeddruk waardoor ons lichaam beter met stress om kan gaan.
Bevruchting duurt langer bij stress
Het is een bekend verhaal: een man en vrouw proberen via vruchtbaarheidsbehandelingen zwanger te raken. Dat mislukt, ze adopteren een kindje en enkele maanden later blijkt de vrouw toch zwanger te zijn. Wetenschappers weten nu waarom: de stress die de behandeling met zich mee kan brengen, verkleint de kans van slagen aanzienlijk.
Vriendschap beschermt kind tegen stress
Ouders doen er goed aan hun kinderen aan te moedigen vriendschappen aan te gaan. Contact met andere kinderen verkleint de kans op stress, stelt psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen na ruim tien jaar onderzoek.
Stress onder controle via ademhaling
Het is mogelijk om je eigen stressniveau onder controle te krijgen met behulp van een regelmatige ademhaling, met een positieve uitwerking op hart en hersenfuncties. Neuropsycholoog Jolant van den Haspel heeft in haar afstudeeronderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond dat stressbeheersing bij moeders van kinderen met aandacht- en gedragsproblemen via ademhaling heel goed werkt.
Minder stress door kauwgom kauwen
Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.